• 60 min

to toskański placek na wytrawnie (przy okazji bezglutenowy i wegański) przygotowany tylko z 4 prostych składników.(więcej tutaj - http://jagodownik.blogspot.com/2014/01/cecina-bezglutenowy-weganski-placek.html)

  • 60 min

Składniki:

  • 100g mąki z ciecierzycy
    250ml wody
    1 łyżka oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli

    + łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Cecina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę mieszamy z solą. do miski wlewamy wodę i stopniowo dodajemy do niej wymieszaną mąkę z solą, mieszamy cały czas, koniecznie tak aby nie zostały żadne grudki. na koniec dolewamy łyżkę oliwy z oliwek, ostatni raz mieszamy i przykryte ciasto zostawiamy na 1 godzinę (nie trzeba dłużej).
    po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 230*C. blaszkę (o średnicy 22cm) smarujemy oliwą z oliwek, po czym wylewamy na nią ciasto (będzie zdecydowanie bardzo rzadkie, nie przejmujcie się). pieczemy 25-30 minut aż wierzch będzie zarumieniony, a środek będzie wilgotny

Porady

ciasto jest zdecydowanie rzadkie, nie przejmujcie się tym, takie ma być, zgęstnieje dopiero podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować