Tacacho con cecina - potrawa z peru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obieramy. Jednego banana owijamy w 4 plastry boczku, spinając na dole wykałaczkami i posypując go wymieszaną papryką słodką z ostrą -przekładamy do naczynia do zapiekania. Pozostałe plasterki boczku układamy w naczyniu i kładziemy na nich drugiego banana, również posypując papryką.
2.Naczynie do zapiekania z bananami i boczkiem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
3.Po wyjęciu z piekarnika osączamy banany z tłuszczu na ręczniku papierowym. Awokado obieramy i kroimy na cząstki.
4.Układamy upieczony banan zawinięty w boczek na talerzu, dodając cząstki awokado. Obok kładziemy pozostałe upieczone plastry boczku, a na nich pokrojonego w plasterki drugiego banana oraz kawałki awokado. Posypujemy resztą papryki. Serwujemy z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką oraz obowiązkowo z ostrą czerwoną cebulą - poszatkowaną w piórka i polaną leciutko octem balsamicznym.
Komentarze