Tacacho con cecina - potrawa z Peru

0 (0 ocen)

Tacacho con cecina - potrawa z Peru, gdzie bardzo często jada się banany z pieca z boczkiem, ostrą cebulką i ewentualnie mięsem. Oto moja wersja.

Składniki:

  • banany duże 2 sztuki
    boczek wędzony, plastry 7 plastrów
    cebula czerwona ostra 1 sztuka
    papryka czerwona 1 plaster
    awokado 0.5 sztuki
    papryka słodka w proszku 1 łyżka
    papryka ostra w proszku 0.5 łyżeczki
    ocet balsamiczny 0.5 łyżeczki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tacacho con cecina - potrawa z peru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy. Jednego banana owijamy w 4 plastry boczku, spinając na dole wykałaczkami i posypując go wymieszaną papryką słodką z ostrą -przekładamy do naczynia do zapiekania. Pozostałe plasterki boczku układamy w naczyniu i kładziemy na nich drugiego banana, również posypując papryką.

  • 2. Naczynie do zapiekania z bananami i boczkiem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.

  • 3. Po wyjęciu z piekarnika osączamy banany z tłuszczu na ręczniku papierowym. Awokado obieramy i kroimy na cząstki.

  • 4. Układamy upieczony banan zawinięty w boczek na talerzu, dodając cząstki awokado. Obok kładziemy pozostałe upieczone plastry boczku, a na nich pokrojonego w plasterki drugiego banana oraz kawałki awokado. Posypujemy resztą papryki. Serwujemy z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką oraz obowiązkowo z ostrą czerwoną cebulą - poszatkowaną w piórka i polaną leciutko octem balsamicznym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Banany Boczek Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować