PASZTECIK TOSKAŃSKI z WĄTRÓBEK (PATÉ di FEGATO TOSCANO)

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pasztecik podawany na ciepłych grzankach jest jedną z najpopoluarniejszych toskańkich przekąsek. Jest prosty i tani w wykonaniu. Spróbujcie, a jedząc go w wyśmienitym towarzystwie przy lampce czerwonego wina poczujecie się jak w jednej z toskańskich restauracji.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
    1 cebula
    1 marchewka
    1 lyżka posiekanej natki z pietruszki
    2 listki świeżej szałwi (lub pół łyżeczki suszonej)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 kieliszek koniaku
    sól
    pieprz
    opcjonalnie: 1 łyżka kaparów
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet Przekąski

Pasztecik toskański z wątróbek (paté di fegato toscano) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić cebulę, marchewkę, pietruszkę i szałwię. Rozgrzać na głębokiej patelni oliwę z oliwęk i podsmażyć na niej wcześniej pokrojone warzywa.Po ok. 5 minutach dodać wątróbki pokrojone na kawałeczki. Kiedy wszystko razem dobrze się rozgrzeje dodać kieliszek koniaku i poczekać aż alkohol wyparuje.
  • 2. Zmniejszyć płomień, dodać koncentrat pomidorowyi trochę wody. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. i podlewać w miarę potrzeby wodą. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem i dodać kapary. Pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
    Podawać z grzankami.
    Buon Appetito!

Porady

Pasztecik przechowywać w lodówce, w szczelnie przykrytym szklanym słoiku, spożyć w ciągu 4-5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować