REKLAMA

PASZTECIK TOSKAŃSKI z WĄTRÓBEK (PATÉ di FEGATO TOSCANO)

wyświetlono: 2171 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pasztecik podawany na ciepłych grzankach jest jedną z najpopoluarniejszych toskańkich przekąsek. Jest prosty i tani w wykonaniu. Spróbujcie, a jedząc go w wyśmienitym towarzystwie przy lampce czerwonego wina poczujecie się jak w jednej z toskańskich restauracji.

opublikowany: 14.09.2014
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
    1 cebula
    1 marchewka
    1 lyżka posiekanej natki z pietruszki
    2 listki świeżej szałwi (lub pół łyżeczki suszonej)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 kieliszek koniaku
    sól
    pieprz
    opcjonalnie: 1 łyżka kaparów
Ocena:

(średnia 4.5 z 148 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić cebulę, marchewkę, pietruszkę i szałwię. Rozgrzać na głębokiej patelni oliwę z oliwęk i podsmażyć na niej wcześniej pokrojone warzywa.Po ok. 5 minutach dodać wątróbki pokrojone na kawałeczki. Kiedy wszystko razem dobrze się rozgrzeje dodać kieliszek koniaku i poczekać aż alkohol wyparuje.
  • 2. Zmniejszyć płomień, dodać koncentrat pomidorowyi trochę wody. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. i podlewać w miarę potrzeby wodą. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem i dodać kapary. Pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
    Podawać z grzankami.
    Buon Appetito!

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Porady

Pasztecik przechowywać w lodówce, w szczelnie przykrytym szklanym słoiku, spożyć w ciągu 4-5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ania321 moje zdjęcie1

Pasztet z wątróbek drobiowych

Bardzo smaczny, a zarazem prosty i tani w przygotowaniu pasztet. Świetnie smakuje na kanapkach lub solo.

kategoria: wątróbka Pasztet opublikowany: 23.10.2017 | wyświetlono: 8087 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: 86Danuta86

Pasztecik z cukinii

przepis jest od dawna w naszej rodzinie

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 16.07.2013 | wyświetlono: 551 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wioleczka1

Pasztecik drobiowy

Selikatny i smaczny drobiowy pasztet

kategoria: Przetwory opublikowany: 16.02.2016 | wyświetlono: 630 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE