Cebulowa dziczyzna serem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna dziczyzna z cebulą zapiekana pod żółtym serem

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dziczyzna: 80 dekagramów
    - cebula (duża): 3 sztuki
    - jałowiec ziarna: 5 sztuk
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - chili w proszku do smaku: 1 łyżeczka
    - rozmaryn: 0.5 łyżeczki
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - czosnek - ząbek: 3 sztuki
    - olej: 0.2 szklanki
    - ocet winny do smaku (około 5-6 łyżek): 1 sztuka
    - sól i pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cebulowa dziczyzna serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dziczyznę (ja użyłam polędwicę z dzika) kroimy na 2-3 cm kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy około 5-6 łyżek octu winnego, 1/5 szklanki oleju, rozgnieciony jałowiec, rozmaryn, tymianek i chili, dokładnie mieszamy. Marynujemy mięso co najmniej 24 godziny.
  • 2. Następnie mięso odsączamy z nadmiaru marynaty i smażymy w żeliwnym rondlu bez dodatatkowego tłuszczu. Gdy mięso się ładnie przyrumieni, podlewamy wodą i dusimy na średnim ogniu około 1,5 godziny.
  • 3. Do niemal miękkiego mięsa dodajemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso będzie mięciutkie, dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty i mieszamy aż lekko się rozpuści. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować