Casto cytrynowe na zimno z lemon curd

  • wyświetlono: 275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To ciasto jest cudownie cytrynowe i orzeźwiające a dzięki dodatkowi jogurtu niezwykle lekkie. Jego przygotowanie wymaga trochę zachodu ale naprawdę warto. Ja do biszkopta dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu aby kolor był ciekawszy ale nie jest to konieczne.

profilowe
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki na foremkę 35cmx11cm

na krem:

400ml śmietany 30%

400ml jogurtu greckiego

sok z 1 cytryny

skórka otarta z dwóch cytryn

3 łyżki cukru pudru

20g żelatyny

na biszkopt:

4 jaja

104g mąki

32g mąki ziemniaczanej

132g cukru

ewentualnie barwnik spożywczy

na lemon curd:

1 jajko

1żółtko

80g cukru

40g masła

1 cytryna

Sposób przygotowania przepisu:

Casto cytrynowe na zimno z lemon curd

  • 1. 1.Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy cały cukier się rozpuści a białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku ciągle miksując.

    2. Dodać mąki w trzech porcjach, każdą z porcji delikatnie wmieszać szpatułką. Jeśli chcemy możemy dodać barwnika spożywczego.

    3.Ciasto piec w 180C do suchego patyczka (około 30minut).

    4.Biszkopt wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

    5.Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć z jednej sok.

    6.Żelatynę namoczyć w 100ml zimnej wody, powoli ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia (żelatyna nie może się zagotować). Wystudzić.

    7.Śmietanę ubić, dodać jogurt, cukier puder oraz sok i skórki z cytryny, ubijać jeszcze chwilę do połączenia składników. Żelatynę wlewać cienkim strumieniem ciągle ubijając aby nie zrobiły się grudki.

    8. Biszkopt przeciąć na trzy porcje ścinając przypieczoną część.

    9. Foremkę wyłożyć folią spożywczą na dno ułożyć jeden z blatów, potem porcję kremu i tak na zmianę do końca. Na wierzch rozsmarować resztkę kremu.

    10. ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

    11.W rondelku wymieszać jajko, żółtko oraz cukier. Postawić na malutkim ogniu i ciągle mieszać. Dodać sok z cytryny, skórkę oraz masło. Dalej mieszać aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy krem ostudzić.

    12. Przygotowanym lemon curd polać gotowe ciasto i schodzić 15 minut w lodówce, aż krem zgęstnieje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto na zimnociasto cytrynowelemon curddeser na zimno

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowy sernik na zimno z borówkami i galaretką

Dodane przez: rena123

Cytrynowy sernik na zimno z borówkami i galaretką

Sernik o smaku cytrynowym na ciasteczkowym...

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

Dodane przez: zzewa

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami

Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam...

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon...

Babka szpinakowa z mocno cytrynowym...

Cytrynowy sernik na zimno

Dodane przez: Krystyna32

Cytrynowy sernik na zimno

Delikatny i orzeźwiający sernik....

Tarta sernikowa z lemon curd

Dodane przez: aga3103

Tarta sernikowa z lemon curd

Pyszna, lekka i orzeźwiająca tarta...

Sernik na zimno cytrynowo – bananowy

Dodane przez: juchab

Sernik na zimno cytrynowo – bananowy

Pyszna kompozycja smaków

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE