Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano

0 (0 ocen)

Włoskie danie obiadowe na bazie makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia.Polecam na szybki obiad

Składniki:

  • 25 dag makaronu casarecce
    1/2 cukinii
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryczki chilli
    2 cebule szalotki
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy extra virgine
    100 ml białego wytrawnego wina
    200 ml słodkiej śmietanki 22%
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    50 g sera grana padano
    1 łyżeczka włoskiej przyprawy do dań z bazylią i oregano
    Sól morska do smaku
    Pieprz czarny do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Ser

Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.
  • 2. Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
    Serwujemy prosto z patelni.

    Smacznego!

Porady

l

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować