Włoskie danie obiadowe na bazie makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia.Polecam na szybki obiad
Składniki:
25 dag makaronu casarecce
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 22%
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy do dań z bazylią i oregano
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku
natka pietruszki do posypania
Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.
2.Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
Serwujemy prosto z patelni.
Komentarze