Pieczony schab z kiszoną kapustą i pieczarkami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miękki aromatyczny schab, podany z ziemniakami, na obiad lub jako zakąska do piwa. Przekonajcie się sami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
    1/2 kg pieczarek
    1/2 kg kapusty kiszonej
    15 dag sera żółtego w kawałku
    oliwa do smażenia
    3 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    przyprawa bo bigosu
    sól i pieprz
    ząbek czosnku
    1/2 szklanki wina wytrawnego białego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Pieczony schab z kiszoną kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby mięso nabrało aromatu. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na rumiano.
  • 2. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy, około 20 minut, aby trochę zmiękła. Odcedzoną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do bigosu, solą i pieprzem.
  • 3. Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.W naczyniu układamy kapustę, część pieczarek, schab, resztę pieczarek. Zalewamy winem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni 70-90 minut. 20 minut przed końcem pieczenia, całość posypujemy startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki Schab Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować