Niemiecki jabłecznik z białym winem

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto, wyczuwalne kawałki jabłek, budyń ugotowany na soku jabłkowym i winie oraz przepiękny zapach podczas pieczenia.Jabłecznik z winem często podaje się z bita śmietana rozsmarowaną po wierzchu i posypaną cynamonem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    125 g cukru
    1 jajko
    250 g maki
    1 paczuszka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    375ml białego wina( wytrawne)
    375 soku jabłkowego
    1 cukier waniliowy
    250 g cukru
    2 paczki cukru wanilinowego( albo prawdziwego waniliowego)
    2 paczuszki budyniu waniliowego( bez cukru)
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Wina

Niemiecki jabłecznik z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Podane składniki wyrobić mikserem na jednolite ciasto. Rozwałkować dość cienko i wyłożyć foremkę o średnicy 26- 28 cm, uformować brzeżek
    ( ok. 3 cm)
    2. Jabłka umyć, obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Położyć na ciasto.
    3. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego i wina ugotować budyń ( bez mleka), zdjąć z ognia i gorący wylać na jabłka.
    4. Jabłecznik piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. godziny.
    Ciasto studzimy w foremce 3-4 godziny( a najlepiej przez całą noc) i dopiero wtedy wyjmujemy( wcześniej może się rozpaść). Smacznego!

Porady

Masa budyniowa burzy się, narasta i puszcza pęcherzyki. Pamietajmy, żeby foremkę szczelnie wyłożyć ciastem, tak żeby nie miała kontaktu z nadzieniem, ponieważ zapieczony budyń jest później bardzo trudny do umycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować