Makaron tagliatelle z delikatnym kremowym sosem i pieczarkami.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle (lub podobnego),
130 g sera Grana Padano,
opakowanie śmietanki 30% (200 g),
duża garść posiekanej natki pietruszki,
5 średniej wielkości pieczarek,
50 g masła,
sól,
pieprz świeżo mielony.
Makaron ze słodką śmietanką i grana padano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Ser ścieram na tarce o małych oczkach.
Pieczarki obieram i kroję w małą kostkę.
Na dużej patelni roztapiam masło, podsmażam pieczarki z odrobiną soli do momentu zarumienienia się.
Następnie wlewam śmietankę, wsypuję ser, dodaję odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Gotuję na małym ogniu często mieszając około 7-9 minut (aż sos zgęstnieje).
Na koniec wrzucam natkę pietruszki i łączę z ugotowanym makaronem.
Komentarze