Cappucino z wkładką kokosową

4.5 (152 ocen)

pyszne ciasto kawowe

Składniki:

  • CIASTO:(blaszka 24x38 cm)
    7 jajek
    1 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1szkl. cukru

    WKŁADKA KOKOSOWA:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    20 dag kokosu

    KREM:
    5 żółtek
    2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
    1 opakowanie kawy cappucino (np. orzechowe)
    1/2 l mleka
    1 1/2 kostki masła

    Dodatkowo:
    1/2 szkl. herbaty do nasączenia
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Cappuccino

Cappucino z wkładką kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao. Piec ok. 30-35 min.w 180 stopniach. Po przestudzeniu przekroić na 2 placki. Nasączyć herbatą.
  • 2. WKŁADKA KOKOSOWA:
    białka ubić z cukrem, dodać wiórki, wymieszać łyżką. Piec ok. 20 min. w 180 stopniach zrumienienia.
  • 3. KREM:
    Mąkę rozprowadzić w 1 szkl. mleka, dodać żółtka, wymieszać, np. małą trzepaczką. Resztę mleka zagotować, do gotującego mleka wlać mąkę z żółtkami - chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, wsypać kawę w proszku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
    Masło utrzeć, dodać budyń kawowy.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    - biszkopt
    - krem
    - wkładka kokosowa
    - krem
    - biszkopt
    - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować