Calzone z białą kiełbasą , grzybami leśnymi i lubczykiem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mało kto nie lubi tego smakowitego pieroga. Tym razem taki z pożywnym nadzieniem , na pewno rodzina czy znajomi nie odejdą od stołu głodni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    40 g drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    3 łyżki śmietany 18%
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    1 łyżeczka cukru
    2 szczypty soli
    3 łyżki oleju
    Farsz:
    300 g białej kiełbasy
    300 g obgotowanych grzybów leśnych - u mnie mrożone
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    4 łyżki pikantnego keczupu
    4 łyżki tartego parmezanu
    1 zmieszane jajko
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki oleju
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Calzone

Calzone z białą kiełbasą , grzybami leśnymi i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Calzone z białą kiełbasą , grzybami leśnymi i lubczykiem 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle. Dodaję rozmrożone, pokrojone w kostkę grzyby, podsmażam. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , pieprz , podsmażam , studzę. Do grzybów dodaję obroną z osłonek białą kiełbasę, lubczyk, wyrabiam jednolitą masę.
  • Calzone z białą kiełbasą , grzybami leśnymi i lubczykiem 2. Drożdże mieszam w 1/2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem cukru, odstawiam na około 15 minut. Do mąki dodaję drożdże, pozostałą ciepłą wodę, śmietanę, olej, sól, zagniatam sprężyste ciasto. Nakrywam miseczką, pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Calzone z białą kiełbasą , grzybami leśnymi i lubczykiem 3. Ciasto dzielę na pół, z każdej połowy formuję okrągły placek, na każdy placek kładę 2 łyżki keczupu, smaruję, na placki kładę po połowie masy, z każdego placka formuję pieróg - zlepiam brzegi, układam na blasze. Jednego pieroga smaruję przecierem zmieszanym z olejem, drugiego zmieszanym jajkiem. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 2 minuty przed końcem pieczenia pierogi posypuję startym parmezanem.

Porady

Gotowe pierogi możemy posmarować wedle uznania zmieszanym jajkiem lub samym mlekiem , a także tylko przecierem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Grzyby Lubczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować