Buraczki z papryką

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

No kto powiedział, że przetwory robi się na zimę? No kto?!? Zimą na zimę też można. tym bardziej korzystając z wielu promocji. No i znowu to słowo PROMOCJA! Psze Państwa, trza se w tym świecie jakoś radzić! A zaoszczędzone pieniądze na ten przykład przeznaczyć na jakąś fajną wycieczkę, chociażby do lasu :P A co! Hajs niech leci :P Pokrótce...PYSZNE! i już!
Arek Gie

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg buraków
    2 duże czerwone papryki
    2 duże cebule
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki octu 10%
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Buraczki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z papryką 1. Buraki myjemy. Każdą sztukę owijamy w folię aluminiową i układamy na blasze do pieczenia.


    Pieczemy około 90 minut w temperaturze 200°C.


    Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.


    Do garnka (dużego) wlewamy wodę, ocet, olej. Wsypujemy cukier, sól i pieprz.


    Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kostkę lub paski. Wrzucamy do garnka i gotujemy około 10 minut od momentu zawrzenia.


    Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy przez kwadrans. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy cukrem, solą i pierzem.
    tak przygotowane buraczki przekładamy do dobrze wymytych słoików. Zakręcamy.


    Słoiki wekujemy w piekarniku.


    Wstawiamy słoiki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 110°C. Od momentu nagrzania pieczemy 20-25 minut w trybie góra-dół. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować