Buraczki z papryką

4.93 (177 ocen)

Przepis mojej mamy na smaczne buraczki na zimę

Składniki:

  • 6 kg buraków
    1kg papryki
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    0,5 l octu
    0,5 l wody
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.93 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraczki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Składniki na zalewę zagotowujemy i dodajemy pokrojoną paprykę wraz z cebulą. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Do buraków dodajemy zalewę i zagotowujemy.
  • 2. Gorące buraki przekładamy do umytych słoików. Do garnka wyścielonego bawełnianą ściereczką wkładamy słoiki, zalewamy wodę i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować