Przepis to modyfikacja dobrze znanej sałatki z buraczków, marchewki i cebulki. Recepturę urozmaiciłam miętą, czosnkiem i przyprawami korzennymi, a olej zastąpiłam majonezem. Efekt wyszedł naprawdę smakowity.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
700 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
2 duże marchewki (łącznie 300 g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
po 1 łyżeczce mielonych przypraw – cynamonu, owoców kolendry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Buraczki z marchewką i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki i obraną marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Dodać miętę, wsypać cynamon i owoce kolendry, wlać sok z cytryny i dołożyć majonez. Składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i kolorowym pieprzem.
Komentarze