Buraczki z selerem naciowym, rodzynkami i sezamem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Buraczki z dodatkiem selera naciowego, słodkich rodzynków oraz prażonego sezamu świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Sałaka buraczkowa w innym wydaniu. Polecam!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 – 800 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    4 grube łodygi selera naciowego (łącznie 200 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    100 g rodzynków
    2 łyżki białego sezamu
    2 łyżki soku cytryny
    2 łyżki majonezu
    1 płaska łyżka kuminu całego (kminu rzymskiego)
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki Majonez

Buraczki z selerem naciowym, rodzynkami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z selerem naciowym, rodzynkami i sezamem 1. Rodzynki sparzyć i osączyć. Ziarna sezamu uprażyć. Kumin uprażyć, a następnie utrzeć w moździerzu.
    Buraki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler naciowy, natkę pietruszki i rodzynki, wsypać sezam, kumin i cynamon. Do składników wlać sok z cytryny oraz dołożyć majonez. Całość dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować