Buraczki z dodatkiem selera naciowego, słodkich rodzynków oraz prażonego sezamu świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Sałaka buraczkowa w innym wydaniu. Polecam!
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
750 – 800 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
4 grube łodygi selera naciowego (łącznie 200 g)
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g rodzynków
2 łyżki białego sezamu
2 łyżki soku cytryny
2 łyżki majonezu
1 płaska łyżka kuminu całego (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Buraczki z selerem naciowym, rodzynkami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki sparzyć i osączyć. Ziarna sezamu uprażyć. Kumin uprażyć, a następnie utrzeć w moździerzu.
Buraki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler naciowy, natkę pietruszki i rodzynki, wsypać sezam, kumin i cynamon. Do składników wlać sok z cytryny oraz dołożyć majonez. Całość dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze