Buraczki do słoików na zimę pasteryzowane w piekarniku

3.44 (25 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest kilka powodów dla których robię takie buraczki na zimę. Po pierwsze, buraczki w słoikach ułatwiają życie. To takie gotowce, pod ręką, zawsze można sięgnąć. Po drugie, buraczki o tej porze roku mają najlepszy smak. Buraki-korzenie przechowywane do zimy bywają czasami gorzkie. Po trzecie, moja rodzina uwielbia to warzywo.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg dorodnych buraków czerwonych
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki z górką soli
Wystaw ocenę:

3.44 (25 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z buraków

Buraczki do słoików na zimę pasteryzowane w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, żeby wszystkie były przykryte. Garnek postawić na gazie i buraki gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Większe będą się gotować dłużej, nawet 1,5 - 2 godziny.
    Ugotowane buraki wystudzić. Dopiero po wystudzeniu odlać wodę. Skórka pozostanie mokra co ułatwi obieranie. Wystarczy odciąć piętkę, a buraczek sam wysunie się ze skórki.
    Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze jest obierać i ścierać buraki w rękawiczkach, ponieważ zabarwiają ręce.
    Do buraków dodać cukier, ocet i sól. Dokładnie wymieszać.
    Buraczki przełożyć do wyparzonych słoików. Pozamykać nakrętkami. Nakrętki też muszą być wyparzone.
    Tak przygotowane słoiki wstawić do zimnego piekarnika. Słoiki nie powinny się dotykać. U mnie było 14 słoików.
    Piekarnik nastawić na 100 stopni i od chwili osiągnięcia tej temperatury słoiki pasteryzować 30 min. Słoiki powoli się nagrzewają i małe prawdopodobieństwo żeby popękały.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale nie otwierać. Pozostawić do wystudzenia, najlepiej do następnego dnia.
    Słoiczki wyjęte z piekarnika opisać. Ważne, żeby wpisać datę.
    Słoiczki przenieść do spiżarni i wyjmować jak tylko przyjdzie nam ochota.

Porady

Pasteryzowanie w piekarniku ma tę ważną zaletę, że można pasteryzować większą ilość słoików jednocześnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cukier Ocet Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować