REKLAMA

Buraczki do słoików na zimę pasteryzowane w piekarniku

wyświetlono: 734 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jest kilka powodów dla których robię takie buraczki na zimę. Po pierwsze, buraczki w słoikach ułatwiają życie. To takie gotowce, pod ręką, zawsze można sięgnąć. Po drugie, buraczki o tej porze roku mają najlepszy smak. Buraki-korzenie przechowywane do zimy bywają czasami gorzkie. Po trzecie, moja rodzina uwielbia to warzywo.

opublikowany: 10.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg dorodnych buraków czerwonych
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki z górką soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, żeby wszystkie były przykryte. Garnek postawić na gazie i buraki gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Większe będą się gotować dłużej, nawet 1,5 - 2 godziny.
    Ugotowane buraki wystudzić. Dopiero po wystudzeniu odlać wodę. Skórka pozostanie mokra co ułatwi obieranie. Wystarczy odciąć piętkę, a buraczek sam wysunie się ze skórki.
    Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze jest obierać i ścierać buraki w rękawiczkach, ponieważ zabarwiają ręce.
    Do buraków dodać cukier, ocet i sól. Dokładnie wymieszać.
    Buraczki przełożyć do wyparzonych słoików. Pozamykać nakrętkami. Nakrętki też muszą być wyparzone.
    Tak przygotowane słoiki wstawić do zimnego piekarnika. Słoiki nie powinny się dotykać. U mnie było 14 słoików.
    Piekarnik nastawić na 100 stopni i od chwili osiągnięcia tej temperatury słoiki pasteryzować 30 min. Słoiki powoli się nagrzewają i małe prawdopodobieństwo żeby popękały.
    Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale nie otwierać. Pozostawić do wystudzenia, najlepiej do następnego dnia.
    Słoiczki wyjęte z piekarnika opisać. Ważne, żeby wpisać datę.
    Słoiczki przenieść do spiżarni i wyjmować jak tylko przyjdzie nam ochota.

Porady

Pasteryzowanie w piekarniku ma tę ważną zaletę, że można pasteryzować większą ilość słoików jednocześnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Maliny do słoików na zimę

Idealny lek na przeziębienia!

kategoria: Desery Przetwory sok opublikowany: 13.07.2015 | wyświetlono: 20424 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE