REKLAMA
Półki w naszej spiżarni zawsze uginają się pod ciężarem tych słoików. A słoiczki zawsze znikają do ostatniego. Docelowo jest to dodatek do drugiego dania, do ziemniaków albo samodzielna przekąska. Ja czasami też takie buraczki ze słoika wykorzystuję na zupę. Pycha.
(średnia 3.5 z 20 głosów)
Jest kilka powodów dla których robię takie buraczki na zimę. Po pierwsze, buraczki w słoikach ułatwiają życie. To takie gotowce, pod ręką, zawsze można sięgnąć. Po drugie, buraczki o tej porze roku mają najlepszy smak. Buraki-korzenie przechowywane do zimy bywają czasami gorzkie. Po trzecie, moja rodzina uwielbia to warzywo.
Pierwszy raz robię przetwory na zimę, przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami. Buraki do słoików sprawdzą się jako świetny dodatek do obiadu. Ponadto buraczki na zimę do słoików można wykorzystać jako składnik wielu pysznych dań. Oto przepis na buraczki do słoików na zimę.
Komentarze