Bułki żytnie

  • wyświetlono: 2569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bułki są delikatne i pulchne z lekko chrupiącą skórką, która nieco mięknie parę godzin po upieczenia.

IMG_20170910_124019_602
  • 180min

Składniki

Zaczyn

woda 120 ml
mleko 120 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mąka 2-3 łyżki
Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Ciasto właściwe

mąka chlebowa 100 g plus garść do podsypania
mąka żytnia pełnoziarnista 200 g (Gdańskie Młyny )
sól 1 łyżeczka
masło 2-3 łyżeczki
siemię lniane 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki żytnie

  • 1. Przygotowanie

    Obie mąki wymieszać z solą. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: gotowy zaczyn, obie mąki, masło, następnie wyrobić ciasto przez 2-4 minuty na małych obrotach za pomocą haka. Siemię lniane lub inne ziarna dodać na końcu, wymieszać. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, ciasto przełożyć zagnieść parę razy. Ciasto na bułki podzielić na 8 równych części o wadze 80-90 g każda. Formowanie bułki sposób uniwersalny: Kulkę ciasta turlać po stolnicy dłonią oproszoną mąką, zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak aby góra bułeczki była gładka. Lekko spłaszczyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką. Bułki układać na blasze z zachowaniem odstępu, wierzch bułek również oprószyć mąką. Odstawić do wyrastania na 50-60 minut, pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Przed pieczeniem zrobić przedziałek za pomocą tępej krawędzi noża lub drewnianej pałeczki. Piec przez 20-30 minut, aż bułki się zarumienią. Ostudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzubułkibułki żytnie

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

pszenno-żytnio-kukurydziane bułki drożdżowe...

bułki sa bardzo chrupiące, smaczne.................SMACZNEGO!!!

Żytnie bułki

Dodane przez: SLONCE

Żytnie bułki

Swojskie pieczywo to dla mojej...

image-1u17h2h

Dodane przez: celkapatelka

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

Nieważne czy z szynką, serem czy...

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Dodane przez: aicha1988

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Proste i pyszne bułki, idealne...

bułki pszenno-zytnie z otrebami

Dodane przez: Alex M

Bułki pszenno-żytnie z otrębami

Pyszne zdrowe bułeczki domowe

image-12bwtsm

Dodane przez: Nemi-Habibi

Żytnie bułki z soczewicą i cebulą

Dawno nie piekłam bułek, zapomniałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE