Bułki żytnie

4.5 (183 ocen)

  • 3 godz.

Bułki są delikatne i pulchne z lekko chrupiącą skórką, która nieco mięknie parę godzin po upieczenia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Zaczyn

    woda 120 ml
    mleko 120 ml
    drożdże świeże 20 g
    cukier 1 łyżeczka
    mąka 2-3 łyżki
    Mleko z wodą podgrzać do letniej temperatury. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

    Ciasto właściwe

    mąka chlebowa 100 g plus garść do podsypania
    mąka żytnia pełnoziarnista 200 g (Gdańskie Młyny )
    sól 1 łyżeczka
    masło 2-3 łyżeczki
    siemię lniane 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Obie mąki wymieszać z solą. W misie robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: gotowy zaczyn, obie mąki, masło, następnie wyrobić ciasto przez 2-4 minuty na małych obrotach za pomocą haka. Siemię lniane lub inne ziarna dodać na końcu, wymieszać. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, ciasto przełożyć zagnieść parę razy. Ciasto na bułki podzielić na 8 równych części o wadze 80-90 g każda. Formowanie bułki sposób uniwersalny: Kulkę ciasta turlać po stolnicy dłonią oproszoną mąką, zgodnie z ruchem wskazówki zegara. Dolną częścią dłoni naciągać ciasto ku dołowi, jednocześnie obracając kulkę, zawijać ciasto pod spód tak aby góra bułeczki była gładka. Lekko spłaszczyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką. Bułki układać na blasze z zachowaniem odstępu, wierzch bułek również oprószyć mąką. Odstawić do wyrastania na 50-60 minut, pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 °C. Przed pieczeniem zrobić przedziałek za pomocą tępej krawędzi noża lub drewnianej pałeczki. Piec przez 20-30 minut, aż bułki się zarumienią. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować