Żytnie bułki

3.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepsze bułeczki żytnie :) Miękkie, pyszne nawet na drugi dzień. Idealne do wszelkiego rodzaju wędlin, serów ale również do słodkiego dżemu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki oleju
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    250 g mąki pszennej tortowej
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Żytnie bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, olej i wodę, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią i pszenną, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Wyłożyć na podsypana mąką deskę, podzielić na 6 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować