Żytnie bułki

  • wyświetlono: 825 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Najlepsze bułeczki żytnie :) Miękkie, pyszne nawet na drugi dzień. Idealne do wszelkiego rodzaju wędlin, serów ale również do słodkiego dżemu.

IMG_20201009_170757
  • 6 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej tortowej

Sposób przygotowania przepisu:

Żytnie bułki

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, olej i wodę, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią i pszenną, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Wyłożyć na podsypana mąką deskę, podzielić na 6 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułkipieczywomaka zytniaDOMOWE PIECZYWOdomowe bułki

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Dodane przez: aicha1988

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Proste i pyszne bułki, idealne...

image-1u17h2h

Dodane przez: celkapatelka

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

Nieważne czy z szynką, serem czy...

Bułki pszenno-żytnie

Dodane przez: Joanna Kryla

Bułki pszenno-żytnie

Pyszne bułeczki śniadaniowe, proste...

image-12bwtsm

Dodane przez: Nemi-Habibi

Żytnie bułki z soczewicą i cebulą

Dawno nie piekłam bułek, zapomniałam...

Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie)

Dodane przez: akrobatka22

Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie)

Domowe bułeczki na zakwasie i mące...

Żytnie bułki

Dodane przez: SLONCE

Żytnie bułki

Swojskie pieczywo to dla mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE