REKLAMA

Bułki żytnie, śniadaniowe

wyświetlono: 578 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Śniadaniowe bułki żytnie z ziarnem słonecznika. Polecam.

opublikowany: 18.07.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka żytnia 700 g
    mleko ciepłe 400 ml
    sól 1 łyżeczka
    cukier 1 łyżeczka
    drożdże świeże 30 g
    olej rzepakowy 8 łyżek
    ziarna słonecznika do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko.
  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 4. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.
  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 5. Z ciasta formujemy 6 bułek. Górną część bułki moczymy w wodzie i obtaczamy w ziarnie słonecznika. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 6. Po 60 minutach wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.
  • Bułki żytnie, śniadaniowe. 7. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Bułki żytnie

Bułki są delikatne i pulchne z lekko chrupiącą skórką, która nieco mięknie parę godzin po upieczenia.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 06.03.2016 | wyświetlono: 2799 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: weronika63 logo

Bułki śniadaniowe

Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 27.03.2020 | wyświetlono: 835 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

bułki śniadaniowe

pszenne bułki, które pasują do wędliny, dżemu czy też sera. a najsmaczniejsze są z samym masłem,

kategoria: Pieczywo bułki pieczeń opublikowany: 07.03.2020 | wyświetlono: 462 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE