Bułki z ziarnami i śliwką suszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy i łączymy z płatkami owsianymi i ziarnami.
W misce, w której będziemy wyrabiać ciasto rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości wody, podsypujemy lekko mąką i zostawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować.
W wysokim naczyniu przygotowujemy 350 g ciepłej wody. Śliwki suszone kroimy drobno i dodajemy do odmierzonej wody.
Do pracującego zaczynu dodajemy wodę ze śliwkami, olej i suche produkty. Wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego używając specjalnego haka lub wyrabiamy ręcznie. W razie konieczności dodajemy wody.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką lnianą i zostawiamy na minimum godzinę w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy też pomadę. Do mąki wlewamy letnią wodę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy je na stolnicę , chwilę zarabiamy i tworzymy z ciasta gruby wałek, który rozpłaszczamy ugniatając palcami. Wykrawamy trójkąty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pomadą i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Gotowe bułeczki zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniki przez około 20- 30 minut.
Komentarze