Bułki z ziarnami i śliwką suszoną

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Chrupiące bułeczki śniadaniowe smakują pysznie z dżemem, ulubioną pastą, szynką czy serem żółtym.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 480
    100 g mąki żytniej typ 960
    15 g drożdży świeżych
    5 g suchego zakwasu żytniego z torebki
    około 370 g wody
    1 łyżka oleju
    2 czubate łyżki słonecznika
    2 czubate łyżki dyni grubo siekanej
    2 łyżki płatków owsianych
    5 śliwek suszonych
    1 łyżka chia
    1 łyżka siemienia lnianego złotego
    1 łyżka sezamu
    2 płaskie łyżeczki soli
    ziarna słonecznika, pestki dyni na posypkę

    SKŁADNIKI NA POMADĘ:

    30 g mąki żytniej
    około 60 g -80 g wody
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z ziarnami i śliwką suszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy i łączymy z płatkami owsianymi i ziarnami.
    W misce, w której będziemy wyrabiać ciasto rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości wody, podsypujemy lekko mąką i zostawiamy na 10 minut, aż zaczną pracować.
    W wysokim naczyniu przygotowujemy 350 g ciepłej wody. Śliwki suszone kroimy drobno i dodajemy do odmierzonej wody.
    Do pracującego zaczynu dodajemy wodę ze śliwkami, olej i suche produkty. Wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego używając specjalnego haka lub wyrabiamy ręcznie. W razie konieczności dodajemy wody.
    Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką lnianą i zostawiamy na minimum godzinę w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    W tym czasie przygotowujemy też pomadę. Do mąki wlewamy letnią wodę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenosimy je na stolnicę , chwilę zarabiamy i tworzymy z ciasta gruby wałek, który rozpłaszczamy ugniatając palcami. Wykrawamy trójkąty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pomadą i posypujemy ulubionymi ziarnami.
    Gotowe bułeczki zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniki przez około 20- 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować