Bułki szczypiorkowo- pomidorowe

0 (0 ocen)

Posmarowane świeżym masełkiem smakują wyśmienicie. Idealne na śniadanie, kolację, czy wycieczkę:)Zamiast szczypiorku można dać inne dodatki, np. koperek czy czerwoną cebulę.

Składniki:

  • Składniki na 10-12 sztuk:
    • 4,5 szklanki mąki,
    • 1 ¾ szklanka letniej, przegotowanej wody,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 3 łyżki masła lub margaryny,
    • 4 dag drożdży,
    • pęczek szczypiorku,
    • Jajko do posmarowania,
    • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki szczypiorkowo- pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie maki do wyrośniętego rozczynu 1. W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie szczypiorek kroimy.
    Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz sól. Ciasto zagniatamy około 10-15minut.
  • dodanie szczypiorku 2. Do gotowego dodajemy pokrojony szczypiorek.
  • wyrośnięte ciasto 3. Całość ponownie zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy do podrośnięcia.
  • podział ciasta 4. Gotowe ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 10-12 części.
  • uformowane bułki 5. Z każdej części formujemy bułki i układamy je na przygotowanych blaszkach. Pozostawiamy do podrośnięcia.
  • wykończenie 6. Gdy te podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, a następnie na powierzchni bułek układamy z nich kwiatuszki.
    Bułki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pomidorki koktajlowe Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować