Posmarowane świeżym masełkiem smakują wyśmienicie. Idealne na śniadanie, kolację, czy wycieczkę:)Zamiast szczypiorku można dać inne dodatki, np. koperek czy czerwoną cebulę.
Składniki:
Składniki na 10-12 sztuk:
• 4,5 szklanki mąki,
• 1 ¾ szklanka letniej, przegotowanej wody,
• 1 łyżeczka cukru,
• 1 łyżeczka soli,
• 3 łyżki masła lub margaryny,
• 4 dag drożdży,
• pęczek szczypiorku,
• Jajko do posmarowania,
• pomidorki koktajlowe do dekoracji
Bułki szczypiorkowo- pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 0,5 szklanki wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie szczypiorek kroimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczony i przestudzony tłuszcz oraz sól. Ciasto zagniatamy około 10-15minut.
2.Do gotowego dodajemy pokrojony szczypiorek.
3.Całość ponownie zagniatamy, formujemy kulę i odstawiamy do podrośnięcia.
4.Gotowe ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 10-12 części.
5.Z każdej części formujemy bułki i układamy je na przygotowanych blaszkach. Pozostawiamy do podrośnięcia.
6.Gdy te podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, a następnie na powierzchni bułek układamy z nich kwiatuszki.
Bułki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
Komentarze