Słodkie bułki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste drożdżowe bułeczki możemy jeść same lub z dżemem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 12 bułek:

    1/2 kg mąki tortowej
    3,5 dkg drożdży
    250 ml mleka 3,2%
    10 dkg cukru kryształu
    1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    5 dkg margaryny
    2 żółtka
    10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych)
    szczypta soli

    Na kruszonkę:
    50g cukru kryształu
    50g margaryny
    100g mąki pszennej

    Dodatkowo:
    3 łyżki oleju do nacierania dłoni
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Słodkie bułki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto 1. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli i pokrojone truskawki Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • Czekamy aż delikatnie wyrosną 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
  • Wkładamy do piekarnika 3. Kruszonka:
    Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować