Bułki pomidorowo-szpinakowe z czosnkiem i lnem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zwykle bułki już dawno mi się znudziły i postanowiłam spróbować z nowymi smakami. Wyszło oryginalnie i bardzo smakowicie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka = 250 ml
    Składniki ciasta:
    0,5 kg mąki pszennej typ 750
    250 ml wody ciepłej wody
    1,5 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    25 gram świeżych drożdży
    2 ząbki rozgniecionego czosnku
    4 łyżki roztopionego masła
    Składniki wierzchu:
    1 szklanka drobnych pomidorków koktajlowych
    Szklanka rozdrobnionego szpinaku
    Kilka łyżek lnu
    Jajko do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pomidorowo-szpinakowe z czosnkiem i lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdż rozkrusz i rozmieszaj, aż do rozpuszczenia w wodzie, dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość uformuj z niego niewielkie, okrągłe bułeczki. Wyłóż na blachę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Następnie na wierzch powciskaj kawałki pomidorków, szpinaku. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp lnem. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować