Bułki chałeczki z lnem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Idealne na śniadanie. Doskonale smakują z masłem i szklanką ciepłego mleka lub kakao.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    1 szklanka mleka,
    45 dag mąki,
    1 płaska łyżeczka soli,
    3 łyżki masła,
    4 łyżki nasion złotego lnu,
    jajko do posmarowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki chałeczki z lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka, cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto.
  • 3. Przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę. Z ciasta formujemy około 10cm wałeczki. Trzy wałeczki łączymy ze sobą i przekładamy 5-6 razy tworząc warkocz. Boki sklejamy.
  • 4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chałeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionami lnu. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować