Bułki chałeczki z lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka, cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2.Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto.
3.Przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę. Z ciasta formujemy około 10cm wałeczki. Trzy wałeczki łączymy ze sobą i przekładamy 5-6 razy tworząc warkocz. Boki sklejamy.
4.Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Chałeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionami lnu. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze