Bułki na serwatce

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Przepis dla wszystkich, którym została serwatka po produkcji domowego twarożku. Pyszne, mięciutkie bułeczki.

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • 16 sztuk
    zaczyn
    300g mąki pszennej chlebowej
    100g serwatki
    15 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    ciasto
    zaczyn z dnia poprzedniego
    500g mąki pszennej chlebowej
    200g mąki pszennej typ 650
    400g serwatki
    35 g świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zaczyn
    Drożdże rozpuścić w serwatce. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na całą noc.

    ciasto
    Do zaczynu dodać serwatkę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, obie mąki, sól i wyrabiać mikserem aż ciasto będzie odchodzić od miski i będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 16 części. Następnie z każdej części uformować kulkę i ułożyć na blasze 4 rzędy po 4 bułeczki na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 200°C.

    Blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 20-25 minut.

Porady

Przy takiej ilość bułeczek pieczonej na jeden raz jest nieuniknione połączenie się ich. Ale to nic nie szkodzi. Zaraz po wyjęciu z piekarnika można je podzielić nożem na indywidualne bułeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować