Pyszne bułki zachowujące długo świeżość. Do tych bułek można użyć ziemniaki które zostały nam z obiadu.
Składniki:
600 ml mleka
6 dag masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
28 dag ziemniaków ugotowanych
65 dag mąki pszennej typ 650
35 dag mąki pszennej graham typ 1850
5 dag drożdży
dodatkowo:
1 jajko
mak
płatki jaglane
Bułki grahamki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, masło rozpuścić i przestudzić.
Mąki wymieszać, dodać do nich sól i cukier oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dolać mleko z drożdżami i przestudzone masło.
Ciasto zagnieść i po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, najlepiej zrobić to przy pomocy robota z końcówką haka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
2.następnie ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na pół i utoczyć wałek, następnie pociąć na porcje i uformować bułki.
3.Blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki ( miejscem łączenia do dołu). Bułki zostawić do wyrośnięcia na koniec bułki na środku lekko naciąć ostrym nożem
4.i posmarować po wierzchu jajkiem, następnie posypać makiem lub płatkami jaglanymi u mnie część z makiem, a druga część bułek była z płatkami jaglanymi.
Piec w temp. 200st około 20-25 minut w zależności od wielkości bułek.
Komentarze