Bułki grahamki z ziemniakami

0 (0 ocen)

Pyszne bułki zachowujące długo świeżość. Do tych bułek można użyć ziemniaki które zostały nam z obiadu.

Składniki:

  • 600 ml mleka
    6 dag masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    28 dag ziemniaków ugotowanych
    65 dag mąki pszennej typ 650
    35 dag mąki pszennej graham typ 1850
    5 dag drożdży
    dodatkowo:
    1 jajko
    mak
    płatki jaglane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki grahamki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki grahamki z dodatkiem ziemniaków 1. Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, masło rozpuścić i przestudzić.
    Mąki wymieszać, dodać do nich sól i cukier oraz przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dolać mleko z drożdżami i przestudzone masło.
    Ciasto zagnieść i po zagnieceniu wyrabiać kilka minut, najlepiej zrobić to przy pomocy robota z końcówką haka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
  • bułki grahamki z dodatkiem ziemniaków 2. następnie ciasto wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na pół i utoczyć wałek, następnie pociąć na porcje i uformować bułki.
  • 3. Blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułki ( miejscem łączenia do dołu). Bułki zostawić do wyrośnięcia na koniec bułki na środku lekko naciąć ostrym nożem
  • bułki grahamki z dodatkiem ziemniaków 4. i posmarować po wierzchu jajkiem, następnie posypać makiem lub płatkami jaglanymi u mnie część z makiem, a druga część bułek była z płatkami jaglanymi.

    Piec w temp. 200st około 20-25 minut w zależności od wielkości bułek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować