Bułki grahamki

4.5 (177 ocen)

Na śniadanie najlepsze są bułki wypiekane w domu. Smak i zapach są niepowtarzalne i na dodatek bez konserwantów.

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    320 g mąki graham typ 1850
    315 ml letniej wody
    2 łyżeczki drożdży instant
    2 łyżeczki cukru brązowego
    1 łyżeczka soli himalajskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki. Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę.

Porady

Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować