Na śniadanie najlepsze są bułki wypiekane w domu. Smak i zapach są niepowtarzalne i na dodatek bez konserwantów.
Składniki:
170 g mąki pszennej chlebowej typ 650
320 g mąki graham typ 1850
315 ml letniej wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
Bułki grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki. Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę.
Porady
Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.
Komentarze