Bułki grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, otręby, sól i resztę wody. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i zagniatamy dalej, aż do jego wchłonięcia. Przykrywamy wyrobione ciasto i zostawiamy na około godzinę, aż podwoi swą objętość.
Wyrośnięte ciasto przegniatamy krótko i dzielimy na 18 kulek, po około 90-100 gram każda. Lekko je spłaszczamy i odstawiamy na 30 minut.
Smarujemy wierzch bułek mlekiem i posypujemy otrębami. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Komentarze