Bułki grahamki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki przygotowane głównie z mąki graham, z dodatkiem otrąb owsianych. Smaczne i proste w przygotowaniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 gram mąki graham
    200 gram mąki pszennej
    3 płaskie łyżeczki soli
    50 gram świeżych drożdży
    4 łyżki otrąb owsianych + do posypania
    2 łyżeczki cukru
    600-650 ml ciepłej wody
    75 ml oleju rzepakowego
    mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, otręby, sól i resztę wody. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Dodajemy olej i zagniatamy dalej, aż do jego wchłonięcia. Przykrywamy wyrobione ciasto i zostawiamy na około godzinę, aż podwoi swą objętość.

    Wyrośnięte ciasto przegniatamy krótko i dzielimy na 18 kulek, po około 90-100 gram każda. Lekko je spłaszczamy i odstawiamy na 30 minut.

    Smarujemy wierzch bułek mlekiem i posypujemy otrębami. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować