Bułki drożdżowo - jabłkowe ze śmietaną

3.5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mam dla was kolejny świetny przepis na przepyszne bułki drożdżowe z jabłkiem i śmietaną, chcecie ? więc zapraszam pod podanym linkiem do zapoznania się z przepisem

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar M,
    2 łyżeczki drożdży suszonych,
    4 łyżeczki z górką śmietany 12 %,
    1 łyżeczka aromatu migdałowego,
    4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej,
    0,5 szklanki cukru,
    1 jabłko 230 g,
    2 łyżki oleju
    1 szklanka to poj. 250 ml
    dodatkowo :

    1 jajko rozmiar M
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułki drożdżowo - jabłkowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Do roztrzepanych widelcem jajek dodać wszystkie składniki oraz jabłko starte na tarce jarzynowej i wszystko wyrabiać na jednolitą masę następnie wlać olej i także wyrobić a w trakcie końcowego wyrabiania z olejem dodać jeszcze dwie łyżki maki
  • bułki 2. Z gotowego ciasta formować za pomocą posypanych rąk mąką małe kuleczki, układając je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • bułki 3. Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
  • bułki 4. Gotowe bułeczki miękkie i super wilgotne można również podać z dowolną marmoladą i zimnym mlekiem do popicia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować