Mam dla was kolejny świetny przepis na przepyszne bułki drożdżowe z jabłkiem i śmietaną, chcecie ? więc zapraszam pod podanym linkiem do zapoznania się z przepisem
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka rozmiar M,
2 łyżeczki drożdży suszonych,
4 łyżeczki z górką śmietany 12 %,
1 łyżeczka aromatu migdałowego,
4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru,
1 jabłko 230 g,
2 łyżki oleju
1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo :
Bułki drożdżowo - jabłkowe ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do roztrzepanych widelcem jajek dodać wszystkie składniki oraz jabłko starte na tarce jarzynowej i wszystko wyrabiać na jednolitą masę następnie wlać olej i także wyrobić a w trakcie końcowego wyrabiania z olejem dodać jeszcze dwie łyżki maki
2.Z gotowego ciasta formować za pomocą posypanych rąk mąką małe kuleczki, układając je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
3.Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
4.Gotowe bułeczki miękkie i super wilgotne można również podać z dowolną marmoladą i zimnym mlekiem do popicia
Komentarze