Bułki drożdżowe z serem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bułki są uwielbiane w mojej rodzinie, by się im nie znudziły dodaję do nadzienia różne dodatki .Tym razem zrobiłam z wiśniami specjalnie zawekowanymi do takich wypieków.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:,
    60 g drożdży,
    6 żółtek
    1/2 kg mąki pszennej,
    200 ml mleka ciepłego,
    100 g margaryny roztopionej,
    100 g cukru,

    nadzienie:,

    200 g sera twarogowego
    6 łyżek wiśni bez pestek,
    3 łyżki cukru
    1 żółtko jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułki drożdżowe z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki razem z 100 ml ciepłego mleka.

    Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Do miski wsypujemy mąkę .
    Żółtka rozmącamy z resztą cukru.

    Margarynę po roztopieniu studzimy.
  • 2. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy po chwili rozmącone żółtka, reszte mleka, a pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę .

    Wyrabiamy dokładnie by ciasto odchodziło swobodnie od miski.

    Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Międzyczasie mieszamy ser z jednym żółtkiem i 3 łyżkami cukru.

    Na koniec łączymy z wiśniami.
  • 4. Wyrośniete ciasto wykładamy na stolnice, rwiemy po kawałku ciasta i kształtujemy bułki, po środku robimy małe wgłębienie na nadzienie.

    Na każdą bułkę kładziemy po łyżce masy serowej.

    Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować