To klasyk wśród ciast drożdżowych! Spora garść owoców zanurzona w pulchnym cieśnie i przykryta słodką kruszonką. Pycha.
2 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Csiato:
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 7 g suchych drożdży
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- pół kostki masła (rozpuszczonego)
- 400 g owoców (ja użyłam wiśni)
Kruszonka:
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- pół kostki masła (roztopione)
Drożdżowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie klejące. Podsypujemy lekko mąką i odstawiamy na ok. godzinę przykryte ściereczką.
Wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy wydrylowane wiśnie i powtórnie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (pół godziny).
Składniki na kruszonkę ucieramy w palcach posypując nią wierzch ciasta.
Komentarze