Bułki paprykowe z ziarnami

4.7 (10 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki z dodatkiem paprykowej pasty ajwar przywołają do kuchni domowników już w trakcie ich pieczenia. Bułki nie tylko przyciągają zapachem i smakiem, ale również wyglądem - pomarańczowym miąższem. Możemy je podawać z wędlinami czy serami. Polecam z domowym twarożkiem, z pastami warzywnymi i masłem ziołowym :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:

    42 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 - 3 łyżki wody
    1 łyżka mąki

    Ciasto właściwe:

    zaczyn
    500 g mąki pszennej
    100 g mąki orkiszowej
    80 g płatków owsianych
    80 g słonecznika łuskanego
    25 g siemienia lnianego
    18 g babki płesznik
    1 czubata łyżeczka soli
    230 g pasty paprykowej ajwar
    400 g wody
Wystaw ocenę:

4.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Bułki paprykowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki paprykowe z ziarnami 1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu :
    Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość mieszamy i nakrywamy ściereczką na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

    Płatki owsiane mielimy na mąkę.

    Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy zaczyn.

    Odmierzoną ilość pasty paprykowej mieszamy z dobrze ciepłą wodą i dodajemy do suchych składników.

    Zarabiamy ciasto przy pomocy robota lub ręcznie. Zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.

    Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Bułki zostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Możemy je lekko obsypać po wierzchu mąką, a tuż przed pieczeniem ponacinać.

    Bułki pieczemy w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku przez około 30 minut.
    Studzimy na kratce, nakrywając je lnianą ściereczką.

Porady

* Do bułek możemy użyć dowolnych ziaren: chia, pestek dyni czy sezamu. * W przepisie podana jest spora ilość wody, ze względu na dodatek babki płesznik, która dodatkowo pęcznieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować