Odrywane bułki drożdżowe z przyprawami i ziarnami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję proste i szybkie w przygotowaniu odrywane drożdżowe bułki. Bułki posypane są różnymi przyprawami i ziarnami i dzięki temu tworzą fajną mozaikę. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek, gulaszu czy zupy. Natomiast gdy poda się je z ulubionym sosem mogą być samodzielną przekąską na imprezie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 i 1/2 szk,
    jajko 1 szt,
    masło 50 g,
    drożdże 20 g,
    ciepłe mleko ok. 3/4 szk,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
    Do posypania:
    starty ser granda padano,
    sezam,
    suszony koperek,
    papryka słodka mielona,
    kurkuma,
    ziarna słonecznika,
    suszona natka pietruszki,
    siemię lniane,
    czarnuszka,
    żurawina,
    majeranek,
    Dodatkowo:
    jajko 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Odrywane bułki drożdżowe z przyprawami i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Każdą kulkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami, ziarnami lub serem. Wszystkie kulki ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 30 cm. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować