Bułki z masłem

  • wyświetlono: 571 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Pszenne bułki z ziarnami siemienia lnianego i słonecznika piekę bardzo często. Przepis wypróbowany i sprawdzony od lat urozmaiciłam tym razem dodając do ciasta na pieczywo świeże, pachnące masło. Bułki wyszły wspaniałe, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne.

atusia
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

560 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
100 ml letniej wody
7-8 g drożdży suszonych ( 1 opakowanie)
60 g masła ( miękkiego, w temp. pokojowej)
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
szczypta cukru

3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z masłem

  • Bułki z masłem1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    Następnie wlewamy mleko z letnią wodą, wsypujemy drożdże , dodajemy miękkie masło, olej i włączamy mieszadło do zagniatania chleba. Chwilę wyrabiamy, składniki maja być lekko wymieszane.
    Wsypujemy cukier i sól. Sól rozsypmy po całym wierzchu ciasta, nie w jedno miejsce.
    Włączmy mieszadło i ok.10 minut wyrabiamy ciasto.
    Gdy będzie gładkie, odchodzące od ścianek misy wsypujemy ziarna.
    Wyrabiamy 2 -3 minuty. Ciasto ma być sprężyste i nie klejące. Samo powinno odlepić się od haka do wyrabiania ciasta.
    Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do naczynia w którym będzie rosło około 45 - 60 minut. Stawiamy w ciepłym miejscu , przykrywamy ściereczką.
  • Bułki z masłem2. Wyrośnięte ciasto -powinno podwoić swoją objętość - wykładamy na stolnicę.
    Zagniatamy je rękoma parę razy i formujemy wałek.
    Wałek dzielimy na 8 -10 części.
    Każdemu kawałkowi ciasta nadajemy kształt bułki i układamy na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem.
    Bułeczki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką.
    Gdy bułki wyrosną ostrym nożem umoczonym w mące robimy nacięcia .
  • Bułki z masłem3. Blachę z bułkami wstawiamy do zimnego piekarnika.
    Nastawiamy temperaturę 190 stopni , funkcja grzanie góra - dół z termoobiegiem.
    Pieczemy ok 18 - 20 minut.
    Po upływie czasu pieczenia sprawdzamy bułkę patyczkiem, jeśli jest suchy bułki gotowe.
    Studzimy na kratce kuchennej.
    Podajemy na przykład z masłem i jajkiem gotowanym .
    Smacznego.

Porady

Bułki możemy wykonać ręcznie, bez użycia robota.
Wtedy czas wyrabiania wydłuży nam się do około 20 minut.
Aby bułki były puszyste potrzebne jest bardzo dobre wyrobienie ciasta.
Gdy ciasto się klei można podsypać odrobinę mąki, a w czasie formowania bułek dłonie skropić olejem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżemąka pszennabułeczkibułkimlekosłonecznikwodamąka ziemniaczanasiemię lnianebułka z masłemdrożdże suche

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki z chia

Dodane przez: Iwona75

Bułki z chia

Pełnoziarniste bułeczki z nasionami...

Mleczne bułki z makiem

Dodane przez: Martyna1991

Mleczne bułki z makiem

Domowe , puszyste bułki pachnące...

Bułki żytnie  z ziarnami

Dodane przez: Paulina1507

Bułki żytnie z ziarnami

Bułki żytnie z ziarnami sprawdzą...

Bułki z prażoną cebulką

Dodane przez: afrodyta

Bułki z prażoną cebulką

Domowe, pachnące bułeczki z prażoną...

Bułki żytnie z płatkami owsianymi

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Bułki żytnie z płatkami owsianymi

Idealne na zdrowe, pożywne śniadanie....

image-0wqa07p

Dodane przez: monika016

Bułki z sezamem

Kolejne święto? Wszystkie sklepy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE