Bułeczku " muuu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i i 1 łyżką mąki, zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok, 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy jajko, masło, łyżkę soli i resztę mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiać należy do tej pory, aż pojawią się pęchęrze powietrza w cieście. Odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką.Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki placek i szklanką wykrajamy kształt koła. Na górze robimy nożem nacięcie i oba rogi zawijamy:
2.Teraz z kawałeczka ciasta robimy mordkę i nożem robimy w niej nacięcia
3.Z kolejnych małych kawałeczków robimy oczka :)
4.Bułeczki wykładamy na formę wyłożoną blachą do pieczenia i smarujemy oliwą. Pieczemy około 30 min w temp 180C ( przy termoobiegu - bez temp 200C).
Porady
Bardzo dobrze smakują z ciepłym mlekiem i domową konfiturą.
Komentarze