Bułeczki z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne bułeczki z twarożkiem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na śniadanie z dżemem i kubkiem mleka.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 łyżeczka drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    3 duże szczypty soli
    1 łyżka oleju
    120 gram twarożku naturalnego
    2 - 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
    woda do posmarowania bułeczek
    1 - 2 łyżki mąki do posypania
    1 łyżka chia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Twarożek

Bułeczki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z twarożkiem 1. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże, sól i cukier oraz wlewamy olej i wkładamy twarożek oraz jogurt naturalny. Mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 5 kawałków.
    Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy zimną wodą i posypujemy chia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować