Marchewkowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na marchewkowe bułeczki z posypką. Bułeczki są bardzo smaczne i mają ładny żółty kolorek. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki śmietanki 30%
    2 łyżki gęstego musu zrobionego z marchewki
    2 czubate łyżki upieczonego i pokruszonego ciasta francuskiego +1 łyżka na posypkę
    150 g mąki
    1 łyżeczka drożdży instant
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    2 duże szczypty soli
    woda do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Mus Musy

Marchewkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę ( 2 -3 łyżki zostawiamy do podsypania), suche drożdże, cukier i sól oraz 2 łyżki z czubkiem pokruszonego ciasta francuskiego i wlewamy olej i śmietankę oraz dodajemy mus marchewkowy. Mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 4 kawałki.
    Formujemy zgrabne bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy zimną wodą i posypujemy pokruszonym ciastem francuskim. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Porady

Mus marchewkowy- obieramy marchewki,myjemy,kroimy drobno i wkładamy do garka. Zalewamy czystą wodą tylko tak aby zakryła marchewki i gotujemy do miękkości. Następnie zlewamy wodę i lekko ciepłe marchewki blendujemy na mus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka Olej Śmietana Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować