Warzywna jajecznica z sezamem i czarnuszką

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jajecznica z dodatkiem rzodkiewki, cebulki i koperku. Ponadto – dla wzbogacenia smaku i aromatu – prażone ziarna sezamowe oraz czarnuszka. Nietuzinkowa alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
    150 g rzodkiewki
    ½ średniej białej cebuli (50 g)
    2 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
    1 łyżeczka całych ziaren czarnuszki
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Przystawki Śniadanie

Warzywna jajecznica z sezamem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywna jajecznica z sezamem i czarnuszką 1. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Dodać obraną i posiekaną cebulę, drobno pokrojoną rzodkiewkę, wsypać uprażoną w suchym rondelku i utłuczoną w moździerzu czarnuszkę, a także kurkumę, oba rodzaje papryki i szczyptę soli. Składniki smażyć 5 min.
  • Warzywna jajecznica z sezamem i czarnuszką 2. Jajka wybić do naczynia i dokładnie roztrzepać z jogurtem. Mieszankę wlać do smażonych składników i podgrzewać, aż do uzyskania pożądanego ścięcia. Na końcu do jajecznicy wsypać koperek i sezam – wymieszać. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować