Jajecznica z dodatkiem rzodkiewki, cebulki i koperku. Ponadto – dla wzbogacenia smaku i aromatu – prażone ziarna sezamowe oraz czarnuszka. Nietuzinkowa alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
150 g rzodkiewki
½ średniej białej cebuli (50 g)
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
1 łyżeczka całych ziaren czarnuszki
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
Warzywna jajecznica z sezamem i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Dodać obraną i posiekaną cebulę, drobno pokrojoną rzodkiewkę, wsypać uprażoną w suchym rondelku i utłuczoną w moździerzu czarnuszkę, a także kurkumę, oba rodzaje papryki i szczyptę soli. Składniki smażyć 5 min.
2.Jajka wybić do naczynia i dokładnie roztrzepać z jogurtem. Mieszankę wlać do smażonych składników i podgrzewać, aż do uzyskania pożądanego ścięcia. Na końcu do jajecznicy wsypać koperek i sezam – wymieszać. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.
Komentarze