Bułeczki z musem z sera ricotta i jabłek

4.99 (184 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki z wierzchu polane czekoladą a w środku delikatny mus z jabłek i sera risotta. Robię je pierwszy raz (świeżo wymyślony przepis :) ) i jestem zachwycona smakiem, są dobre nawet na drugi dzień. Robi się je łatwo i przyjemnie. Spróbujcie a nie pożałujecie, niebo w gębie! :)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • a.
    ser ricotta - 250 g
    czekolada mleczna - 100 g (1 tabliczka)
    mąka pszenna 1400 g

    b.
    jabłka - 3 duże sztuki

    c.
    drożdże - 70 g
    woda - 720 ml
    sól - 1 łyżeczka
    cukier 2 łyżeczki + 200 g + 70 g
    olej - 4 łyżki
    jajko 1 szt.
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Bułeczki z musem z sera ricotta i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski (w moim przypadku misy robota kuchennego) przesiewam mąkę. Drożdże rozkruszam do małej miseczki, zasypuję je 2 łyżeczkami cukru i mieszam do momentu aż drożdże będą w postaci płynnej. Następnie dodaję do drożdży 80 ml ciepłej (nie gorącej!) wody oraz 2 łyżki mąki odebrane z dużej miski i mieszam dokładnie tak żeby nie było grudek (najlepiej robić to trzepaczką do jajek). Przykrywam ścierką lub folią spożywczą i odstawiam na ok. 10 min.
  • 2. Do dużej miski z mąką dodaję 1 łyżeczkę soli, 200 g cukru, 640 ml ciepłej wody oraz lekko wyrośnięte drożdże i całość wyrabiam na gładkie ciasto. Przykrywam ścierką lub folią spożywczą (ja wolę folią spożywczą bo widzę jak ciasto rośnie :) ) Odstawiam na ok. 40 minut
  • 3. W czasie gdy ciasto rośnie robię nadzienie. Jabłka kroje na małe kawałki (wcześniej obieram je ze skórki i wydrążam gniazda nasienne) i miksuję przy pomocy blendera na mus. Następnie dodaję 70 g cukru oraz 250 g sera risotta i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję aż będzie ładna, gładka konsystencja.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 cm, wykrajam kółka (kubkiem o średnicy ok. 8 cm) a następnie delikatnie je rozciągam aby koło się powiększyło. Na środek wykładam po 2 łyżeczki musu i zlepiam ciasto w kuleczkę. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 40 bułeczek.
  • 5. Bułeczki wykładam na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 13-15 min aż bułeczki będą złoto-brązowe.
  • 6. Po ostygnięciu bułeczek, rozpuszczam czekoladę mleczną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przekładam do rękawa cukierniczego i polewam bułeczki.

Porady

Przy rozpuszczaniu czekolady w kuchence mikrofalowej, dobrze jest ją wstawiać na około 10 sekund a następnie przemieszać ją aby czekolada równomiernie się rozpuszczała i nie zrobiła się twarda. Rękaw cukierniczy można również zrobić np. z woreczka strunowego lub z papieru do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ricotta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować