Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu

5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Klasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem z jabłek z wyczuwalnym aromatem cynamonu to idealne ciasto na jesienne pogawędki przy filiżance kawki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125g masła extra
    250ml wody
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    5 jajek

    Krem:
    1litr mleka
    300g masła extra
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    4 żółtka
    6 łyżek cukru

    Mus z jabłek:
    1,40kg prażonych jabłek
    1/2 szklanka wody
    6 łyżeczek żelatyny
    2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    cukier puder
    cynamon




Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wdumld 1. Ciasto
    Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
  • image-1uapk0j 2. Krem
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • image-01r89ok 3. Mus z jabłek
    Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić (włożyć na 20 sekund do mikrofali). Jabłka przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.
  • image-0bf6lbu 4. Składanie ciasta
    Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.
    Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i cynamonem. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować