Bułeczki z nadzieniem GYROS

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Niebanalne nadzienie sprawia, że znikają jeszcze ciepłe

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    450 g mąki pszennej
    1 szklanka letniej wody
    1 jajo
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju


    FARSZ:

    1 filet z kurczaka
    100g sera żółtego
    1 papryka czerwona
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    sól
    pieprz
    słodka papryka


    PONADTO :

    olej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki z nadzieniem gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Fileta pokroić w bardzo drobną kosteczkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na odrobinie oleju. Wystudzić.
    Do usmażonego kurczaka dodać starty ser żółty, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, przecier i przyprawę do pizzy. Wszytsko dokładnie wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawalki. Każdy delikatnie spłaszczyć, nałożyć farsz, dokładnie zlepić formując bułeczkę.
    Układać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do spodu.
    Wierzch bułeczek posmarować mlekiem.
    Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować