Bułeczki z nadzieniem gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Fileta pokroić w bardzo drobną kosteczkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na odrobinie oleju. Wystudzić.
Do usmażonego kurczaka dodać starty ser żółty, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, przecier i przyprawę do pizzy. Wszytsko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze kawalki. Każdy delikatnie spłaszczyć, nałożyć farsz, dokładnie zlepić formując bułeczkę.
Układać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do spodu.
Wierzch bułeczek posmarować mlekiem.
Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze