Mięciutkie i puszyste bułeczki nadziewane w środku serem, kiełbasą i kukurydzą. Smakują jak małe pizzerinki. U mnie część bułek bez ketchupu (nie wszyscy lubią).
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
10g suszonych drożdży
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 łyżki kukurydzy z puszki
100g żółtego sera
100g kiełbasy suchej
ketchup
przyprawa do pizzy
jajko do posmarowania
Bułeczki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę, olej, wbić jajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować bułeczki i dokładnie zlepić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.
Komentarze