BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM I CZOSNKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Takie oto pyszne pachnące serem i czosnkiem bułeczki wyczarowałam moim gościom na śniadanie! Byli zachwyceni, a ja szczęśliwa:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej razowej

    1 szkl mąki pszennej zwykłej

    1 jajo

    2 łyżki oliwy

    łyżka oliwy z oliwek

    5 dag drożdży

    łyżeczka płaska soli

    4 łyżki cukru

    łyżeczka czosnku w proszku

    1/3 szklanki tartego żółtego sera

    1 szkl letniej wody + pół szkl ciepłego mleka- zmieszać
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Bułeczki pełnoziarniste z serem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i mleko mieszamy.Dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy na 15 minut, nich drożdże zaszumią. Mąki przesiewamy z solą w dużej misce. Jajo rozkółcamy, dodajemy olej i cukier, mieszamy.

    Zaszumione drożdże z wodą i mlekiem wlewamy do mąk, dodajemy jajko, wszystko ładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeny dosypujemy mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. W małej miseczce wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek w proszku. Ciasto , które nam wyrosło, wyrabiamy ponownie. odrywamy małe kawałki wielkości garści, wyrabiamy każdy. Robimy podłużne , płaskie wałeczki, smarujemy oliwą z oliwek z czosnkiem, zaplatamy w supełek. Bulki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy wodą, posypujemy serem, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 200 stopni około 20 minut.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek Mąka Oliwa z oliwek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować