bułeczki jogurtowe z czosnkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułeczki z lekką nutką czosnku, w sam raz na kolację lub śniadanie. Ciasto, z którego powstają jest bardzo elastyczne a bułeczki po upieczeniu nie są chrupiące ale bardzo lekkie i mięciutkie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 10 bułeczek:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    40 g drożdży świeżych
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    1/3 szklanki oleju
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    dodatkowo:
    1 jajko
    łyżeczka suszonego koperku
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki jogurtowe z czosnkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt, jajko, olej, wodę i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek miski (najlepiej mikserem z hakami). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić 10 części, z każdej zrobić kulkę a następnie formować wałeczki i zawiązywać je w supełki, końce chowając pod spód. Układać na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać, dodać koperek i starty czosnek. Posmarować bułeczki i odstawić jeszcze na kilka minut aby podrosły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czosnek Jogurt Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować