Bułeczki na jogurcie naturalnym z prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Składniki do tych bułeczek dodawałam ,, na oko ''.Bułeczki bardzo się udały.Wyszły chrupiące i pachnące słonecznikiem.Idealne na śniadanie i kolacje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 szklanka jogutru naturalnego
    2 łyżki oleju
    5 dag ziaren słonecznika (łuskanego

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Bułeczki na jogurcie naturalnym z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Słonecznik prażymy na suchej gorącej patelni i lekko studzimy.
  • 3. Do mąki dodajemy sól,olej,uprażony słonecznik,jogurt i wyrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde możemy dodać odrobinę ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
  • 5. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce ,żeby bułeczki podrosły.
  • 6. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jogurt naturalny Mąka pszenna Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować