Bułeczki jaglane z kwaśną śmietaną oraz sezamem i makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

To smakowite bułki z niebanalnymi dodatkami będą śniadaniowym hitem

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    2,5 szklanki mąki pszennej typu 650
    1,5 szklanki mąki jaglanej
    30 dag świeżych drożdży
    1/3 szklanki mleka
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 szklanka wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    ¼ szklanki roztopionego masła

    Ponadto:
    Jajko
    Po Kilka łyżek sezamu i maku do posypania wierzchu bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki jaglane z kwaśną śmietaną oraz sezamem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przelej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: wodę, roztrzepane jajo, śmietanę sól, masło i mąkę. Wyrób dokładnie ciasto , aż zacznie odstawać od rąk (około 10-15 minut). Wsyp nieco więcej mąki jaglanej, jeśli ciasto byłoby za rzadkie. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia. Uformuj niewielkie bułeczki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i makiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować