Bułeczki jaglane z kwaśną śmietaną oraz sezamem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przelej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: wodę, roztrzepane jajo, śmietanę sól, masło i mąkę. Wyrób dokładnie ciasto , aż zacznie odstawać od rąk (około 10-15 minut). Wsyp nieco więcej mąki jaglanej, jeśli ciasto byłoby za rzadkie. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia. Uformuj niewielkie bułeczki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i makiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Komentarze