Nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z zupy, rosołu? Oto idealne rozwiązanie, pyszne, pulchne bułeczki drożdżowe mocno nadziane farszem. Polecam ą przepyszne.
Bułeczki drożdżowe z odzysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, oraz 2 łyżek mąki i 125 mil. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki , dokładnie wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
3.Między czasie mięso mielimy przez maszynkę,
4.Kapustę płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, prawdziwki i gotujemy ok 20 minut do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy kapustę.
5.Na patelni topimy smalec, dodajemy 3 średnie posiekane drobno cebule, następnie dokładamy zmielone mięso, kapustę i smażymy wszystko ok 10 doprawiając na koniec solą i pieprzem do smaku.
6.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy go na 30 równych części, każdą z nich w dłoni rozpłaszczamy, nakładamy ostudzony farsz i zalepiamy tak jak pączki , kładąc na blaszce szwem do dołu.
7.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut do zrumienienia się bułeczek.
Komentarze