Bułeczki drożdżowe z parówką

4.85 (160 ocen)

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto jest bardzo mięciutkie. Do tego polecam podać musztardę, ketchup lub sos czosnkowy.

Składniki:



  • Ciasto drożdżowe:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 duże jajko
    50 g masła roztopionego
    5 łyżek wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
    0,5 szkl mleka
    50 g świeżych drożdży
    6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%)
    1 jako
    2 łyżki wody

Wystaw ocenę:

4.85 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Bułeczki drożdżowe z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować za pomocą haka na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 12 części. Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować