BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne na słodkie śniadanie, przekąskę w pracy albo deser do popołudniowej kawki.

Koniecznie spróbujcie!

Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 12 szt )

    * maka pszenna – 550 g

    * drożdże świeże – 30 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko – 250 ml

    * cukier – 100 g

    * mielony kardamon – 1 łyżeczka

    * jajko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    + masło orzechowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy z kardamonem.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.

    Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę.

    Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.

    Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C.

    Smacznego!

Porady

Zamiast masła orzechowego możemy dodać ulubioną marmoladę albo powidła. Świetnym pomysłem jest też krem budyniowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować